وصفة شوربة العدس | Lentil Soup Recipe
Scroll down for English.
وصفة شوربة العدس || Lentil Soup Recipe
شوربة العدس
المقادير :
٣ ملاعق طعام زيت نباتي
١ بصل احمر متوسطة الحجم ( مقطع )
١/٢ ملعقة صغيرة فلفل اسود مطحون
١/٢ ملعقة صغيرة كمون مطحون
١/٢ ملعقة صغيرة كزبرة ناشفة مطحونة
٢ فص ثوم مقطع
١ بطاطس متوسطة الحجم مقطعة
١ كوب عدس احمر مغسول
١ ملعقة طعام معجون طماطم
١ طماطم مقطعه
٢ مكعب مرقة الدجاج
٢ لتر ماء مغلي (٨ أكواب )
للتقلية :
١ ملعقة طعام زيت + ١ فص ثوم مهروس + ١ ملعقة طعام كزبرة مفرومة
الطريقة :
١- باستخدام حرارة متوسطة يشوح البصل بالزيت وبعد ان يذبل يضاف اليه التوابل ( الفلفل الاسود ، الكمون ، الكزبرة الناشفة) ويقلب
٢- مع التقليب قليلا في كل مرة اضيفي الثوم ثم قطع البطاطس ثم العدس ثم الصلصة ثم الطماطم
٣- اسكبي عليها الماء المغلي واخيرا اضيفي مكعبات مرقة الدجاج.
٤- يغطى القدر ويترك ليطهو ٤٥ دقيقة اوحتى ينضج العدس .
٥- يضرب بالخلاط الكهربائي ثم يعاد للقدر ليغلي قليلا .
٦- في قدر صغير يشوح الثوم المهروس بالزيت يضاف اليه الكزبره ويقلب قليلا حتي يكتسب الثوم اللون الذهبي الفاتح ويسكب مباشرةً في قدر الشوربة ويحرك .
تقدم الشوربة مع شرائح الخبز المحمص والليمون وبالعافية .
Ingredients:
3 Tbsp vegetable oil .
1 medium red onion (chopped)
1/2 tsp ground black pepper.
1/2 tsp ground cumin
1/2 tsp ground coriander seeds
2 garlic gloves (minced )
1 medium size potato ( peeled and chopped).
1 cup split red lentil (washed).
1 Tbsp tomato paste .
1 tomato (chopped)
2 cubes chicken broth.
2 liters boiling water ( 8 cups)
To enrich flavor :
1 Tbsp vegetable oil + 1 garlic glove ( minced) + 1 Tbsp fresh coriander ( finely chopped) .
Instructions:
1- using a medium heat saute onion for 2 minutes then add the spices ( ground pepper , cumin and coriander seeds ) and stir .
2- add minced garlic then chopped potato then lentil then tomato paste then chopped tomato , stir after adding each ingredient.
3- add boiling water and chicken broth cubes and cover the pot and cook for 45 minutes .
4- let the soup cool down a little then blend till smooth then boil for few minutes .
5- in a small pot on low heat saute minced garlic and finely chopped fresh coriander in 1 Tbsp of oil until the garlic is light golden brown , add immediately to the soup and stir well .
Serve the soup with toasted bread slices and lemon slices .
enjoy .
اضف تعليقاً عبر:
الابتسامات